Som turist i Paris har du et bredt utvalg av ulike alternativer for offentlig transport: T-bane, tog, buss, nattbusser og kabelbanen som kan sammenliknes litt med Fløibanen i Bergen. Den kollektive transporten i Paris drives av RATP som på fransk vil si Régie Autonome des Transports Parisiens.
T-bane:
T-banesystemet i Paris består av over 200 km med spor og 370 stasjoner og anbefales på det sterkeste når du skal komme deg fra A til B. Her snakker vi effektivitet! Nøyaktighet er viktig for innbyggerne i Paris, og følgelig er du alltid sikret mot forsinkelser.
De fleste linjene kjører med 2-4 minutters intervaller. Det er med andre ord ingen krise dersom du mister T-banen. Daglig benytter over ni millioner mennesker seg av Paris sine T-baner.
T-banevognene er nummerert fra 1-15, etterfulgt av rutens navn. Når du kjører T-bane blir billetten stemplet når du går gjennom tellestasjonen som alle de reisende passerer før avgang på t-banen. Du trenger ikke å validere billetten på nytt dersom du skal skifte linje på samme T-banestasjon. Både Paris sine T-baner og tog starter å kjøre 05.30 og slutter 00.30.
Selv om det kanskje kan virke overveldende og “skummelt” for noen kan jeg gå god for at du kommer til å elske T-banen så fort du bare har blitt vant til hvordan du kjøper billetter og hvor de ulike linjene kjører.
Jeg hadde god nytte av å bruke Google Maps for å planlegge reiseruten forrige gang jeg var i Paris. Da kan du se hvilke linjer du skal ta og hvilke fargekoder de ulike linjene har, samt total tidsbruk og hvilken utgang du bør velge på de ulike stasjonene for å komme nærmest mulig destinasjonen din. Slapp av, det er virkelig “piece of cake” når man først blir vant til det.
Kart over T-banelinjene:
RATP har laget et kart som gir deg oversikt over hvilke linjer du bør ta for å manøvrere deg rundt mellom de ulike attraksjonene. Det finner du her.
Hop on Hop off
Kan absolutt også anbefale å ta en guidet tur med buss i Paris. Dette er en utmerket måte å kunne få et godt overblikk av byen, samtidig som dere får sett flere av byens mest kjente severdigheter.
Billettene varer som regel i 1-3 dager, hvilket betyr at dere kan hoppe av og på så mange ganger dere vil i løpet av dette tidsrommet. Billetter kan kjøpes her
Tog:
Et annet presist og effektivt alternativ når det gjelder kollektivtransport i Paris er tog. Disse togene kalles «RER» og inndeles med bokstavene A-E.
Som billett kan du også benytte deg av t-bane billetter så lenge du reiser innenfor Paris-området. Utenfor Paris gjelder andre takster. Dette gjelder f.eks dersom du skal reise til flyplassen eller Disneyland.
Buss:
Bussene i Paris starter å gå ved 06.30 tiden og slutter omkring 22.00. Det finnes også enkelte nattbusser som går hver time mellom Chatelet og hovedporten til Paris.
Se etter bussene med navn «Noctambus» dersom du er på utkikk etter en nattbuss som kan frakte deg tilbake til hotellet etter en kveld på byen i Paris.
For å lettere gi deg beskjed om hvor du skal av er flere av bussene utstyrt med en elektronisk tavle som viser den neste holdeplassen. Neste holdeplass blir dessuten annonsert over høytaleranlegget.
Priser for offentlig transport i Paris:
Enkeltbillett: 17 kr
Klippekort med 10 turer: 135 kr
Dagskort: 55 – 135 kr avhengig av antall soner du velger
Ukeskort: 130 – 360 kr avhengig av antall soner du velger
Slik ser enkeltbillettene ut:
Billettene kan kjøpes hos T-banestasjonene, bussterminaler, bussjåfør og forhandlere som kiosker og bokhandlere. Billetter til nattbussen kan kun kjøpes på nattbussen. En større oversikt over hvor mange soner du trenger kjøpe billett for finnes ved utsalgsstedene. Etter at du har validert billetten har den en virketid på 90 minutter.
Du kan kjøpe billettene i informasjonsskranken på T-banen, men det er vel så enkelt å kjøpe fra automaten på stasjonen. Jeg anbefaler at du kjøper flere billetter samtidig da dette gir deg bedre pris, samtidig som det sparer deg for tid og kø.
Er det trygt å kjøre T-banen i Paris?
Det korte svaret på dette er, ja. Du vil naturlig nok ha en svært liten risiko for å bli utsatt for et lommetyveri, i likhet med alle andre store byer. Dette unngår du enkelt ved å være påpasselig med dine omgivelser, særlig under rushtiden da enkelte linjer kan være fulle av folk. Hold på verdisakene, og plasser lommebøker og mobil godt ute av syne.
Leiebil
Et siste alternativ vil være å leie bil. De mange kontorene rundt om i Paris tilbyr priser som kan gjøre opp for tiden man sparer. Spesielt dersom dere har planlagt å dra til attraksjoner som ligger noe utenfor bysentrum, deriblant de mange vakre slottene og vingårdene.
En oversikt over anbefalte hoteller i Paris kan du finne her.
Skriv en kommentar