Paris Maraton - vil du delta eller se på? Informasjon om løpet - Paristips.no
  • Meny
  • Meny

Paris Maraton – en festdag for både tilskuere og løpere

Paris maraton og Paris halvmaraton er et populært løp for aktive utøvere, mosjonister i særklasse og vindrikkende tilskuere. Maratonen har en over 100 år lang tradisjon og regnes som et av de mest prestisjefylte i verden. Vær tidlig ute om du vil få med deg folkefesten, det fylles fort opp på både startstreken og hotellene i byen.

Historikk

Det første maratonløpet i Paris ble avviklet tilbake i 1896. Den gangen stilte kun 191 løpere til start, og vinneren ble engelskmannen Len Hurst. Han krysset mållinja etter 2 timer og 31 minutter, slettes ikke verst når man tar i betraktning utviklingen av treningsmetoder og utstyr.

Franskmenn vil gjerne gjøre ting litt på sin egen måte. Derfor ble det bestemt at distansen ikke skulle være den samme som det klassiske maratonen i Aten, som er 42,195 m og standard olympisk lengde. I Paris løp man i stedet 40 km. Turen gikk fra Paris til den lille byen Conflans-Sainte-Honorine, via slottet i Versailles.

Etter hvert kom man på bedre tanker, og nå løpes den samme distansen som i øvrige maratonløp.

Paris maraton i dag

Dagens versjon går av stabelen hvert år i april, og har fulgt mer eller mindre samme modell siden 1976. Løpet starter på Champs-Élysées, før det går innom en rekke kjente severdigheter og monumenter.

Paris maraton loype loypenett trase lengde Eiffeltarnet

Man passerer blant annet Place de la Concorde, Louvre og Place de la Bastille. Løypa tar også en stor sving innom den kjente parken Bois de Vincennes, grunnlagt av Napoleon III, før man vender tilbake til Paris sentrum. På tilbaketuren er det en god distanse som følger elva Seinen, og man passerer Ile de la Cité og løper under broen Pont Neuf. De siste meterne går gjennom deler av parken Bois de Boulogne, før man krysser mållinja i Avenue Foch.

Antallet deltakere har vokst betydelig siden starten. I overkant av 50 000 løpere fra nesten 140 nasjoner deltar, noen med mer seriøsitet enn andre. Blant disse er nesten halvparten mennesker fra andre land enn Frankrike. Dette gjør Paris maraton til et av de største i verden.

Kenenisa Bekele Paris maraton rekord verdensrekord tid minutter timer sekunder

Det er en egen eliteklasse med rundt 200 av idrettens beste langdistanseløpere, mens resten konkurrerer mest med selg selv. I skrivende stund innehas rekorden av etiopieren Kenenisa Bekele med tiden 2 timer 5 minutter og 3 sekunder. Mange velger å ta den nest enkleste løsninga, som er Paris halvmaraton. Den enkleste sier seg selv.

Delta eller se på?

Skal du delta i Paris maraton bør du tenke på å registrere deg et helt år i forveien. Prisen ligger på rundt 100 Euro og løpet blir fort fulltegnet. Det kreves medisinsk attest og man oppfordres til å tegne egen forsikring for løpet. Vil man ha med seg et spesielt minne, finnes det flere tilleggspakker man kan kjøpe. Blant annet kan man få med seg video, postere, egen gravering på medalje og lignende.

Paris maraton hvor gar den lengde meter antall loypetrase

Selv om man ikke løper selv, er Paris maraton en festdag for alle som er i byen. Det er et yrende liv langs hele løypa, der titusener heier frem de tapre løperne. Man bør være tidlig ute med tanke på hotell og fly, og ikke minst om man vil kapre seg de beste plassene for å se på.

Er man riktig heldig kan man sitte på en hyggelig fortausrestaurant, mens løperne peser forbi. For mange er det bedre med et glass vin i en god stol, med solbriller på nesa, fremfor å slite seg i gjennom 42,195 laaaaange meter!

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *