Bastille Day i Paris - 5 tips for å feire Frankrikes nasjonaldag | Paristips.no
 • Meny
 • Meny
Feire Bastille Day i Paris Frankrikes nasjonaldag

Bastille Day i Paris – 5 tips for å feire Frankrikes nasjonaldag

Bastille Day er Frankrikes nasjonaldag og feires 14. juli hvert år. Feiringen kan sammenlignes med Norges nasjonaldag på mange måter, med parader, korpsmusikk, militærfly og fyrverkeri. Og er du heldig å få ta del i festlighetene, har du en uforglemmelig dag i møte.

I 1880 ble Bastille Day innført som offentlig nasjonaldag, og er et minne om stormingen av Bastille-fengselet 14. juli 1789. Dagen i 1789 regnes som begynnelsen på den franske revolusjonen, og frigjøringen av det franske folket. Dagen er en offentlig fridag i Frankrike, og feires gjennom hele dagen, fra morgen til kveld. Om du har booket deg tur til Frankrike i midten av juli, vil du her få 5 tips til hvordan du skal få best mulig ut av feiringen av Bastille Day.

1. Se en imponerende militærparade

Militærparade i Paris på Bastille Day

Den eldste og største militærparaden i Europa finner sted på Bastille Day i Frankrike, på Champs-Elysées i Paris. Paraden er en populær begivenhet på nasjonaldagen, og blir direktesendt på fransk TV. Siden 1918 har paraden marsjert nedover Champs-Elysees. Den eneste gangen paraden ikke ble avholdt var under den tyske okkupasjonen av Frankrike fra 1940 til 1944, selv om general Charles de Gaulle holdt en egen seremoni i London for å holde tradisjonen i live.

Militærparaden passerer Champs-Elysées fra l’Arc de Triomphe til Place de la Concorde. Her står republikkens president, franske høytstående embetsmenn og andre høyststående utenlandske gjester. Hele prosesjonen består av militære enheter som enten går til fots, via kjøretøy eller i luften. Noen år har også militærparaden bestått av tropper av utenlandske styrker som paraderer ved siden av de franske hærene.

De siste årene har paraden startet med at militære band fra de franske styrkene har inntatt scenen med korpsspilling og show som viser imponerende drilling. Du kan også både se og høre militære og sivile kor, og til og med sangere som synger klassiske franske patriotiske sanger. Denne åpningsakten avsluttes med at det spilles La Marseillaise, Frankrikes nasjonalsang. 

Paraden avsluttes med en helt enestående fallskjermoppvisning som utføres av håndplukkede fallskjermhoppere fra det franske forsvaret.

2. Symfoniorkesteret – Concert de Paris

Hvert år vil det også holdes en stor symfoniorkest ved foten av Eiffeltårnet på Frankrikes nasjonaldag. Den spektakulære opplevelsen kan du dele med alle tilstrømmende, og hele arrangementet er gratis slik at du ikke trenger å reservere billett eller plass i forkant. Konserten er en av de største klassiske musikkbegivenhetene i verden. Om du velger å holde deg inne på hotellrommet den dagen, vil alltid konserten kunne sees direkte på de franske tv-kanalene. 

3. Opplev fyrverkeriet på Bastille Day

Fyrverkeri under Bastille Day i Paris på Frankrikes nasjonaldag

Det perfekte stedet å oppleve fyrverkeriet på Frankrikes nasjonaldag vil være å stå på Champ-de-Mars plassen ved Seinen i Paris. Plassen er oppkalt etter krigsguden Mars, fordi det var militærøvelser på denne marken tidligere. Alle parisere, franskmenn og tilreisende turister er invitert til å samles på denne flotte plassen for å se hele opptoget. Fyrverkeriet setter i gang rundt 23 om kvelden og sender opp et spektakulært syn av lysbomber og raketter. Og hvert år har dagen fått et eget tema. I 2021 var det det passende temaet “frihet” som var årets motiv.

Selv om selveste Eiffeltårnet har begrensede åpningstider på Bastille Day, er det flere andre lokasjoner du kan oppleve det nydelige synet. Her finner du en oversikt over andre steder du kan oppleve fyrverkeriet fra, på Bastille Day:

 • Champ de Mars
 • På en guidet elvebåtcruise på Seinen: Det nest beste du kan gjøre om du ikke skal på Marsplassen, er å bestille et elvebåtcruise som går langs Seinen. Dette alternativet er ypperlig for deg som har litt å rutte med, ettersom en slik tur koster litt. Flere av selskapene som tilbyr et slikt cruise er kjent for sine middagscruise. Og noen av disse fabelaktige cruisebåtene har store glassvegger som gir gjestene sine den beste nattutsikten. Nyt en deilig, klassisk 3-retters fransk middag med champagne og vin mens du driver forbi de beste landemerkene i Paris, og avslutt kvelden med synet av et fyrverkeri du kommer til å huske i mange år fremover. Vive la Frankrike!
Cruise på Seinen i Paris ved feiring av Bastille Day
 • Fra Montparnasse tårnet: Dette er et høyt kontortårn som ligger nær Eiffeltårnet. Det gir deg en flott panoramautsikt som er perfekt når du skal se på fyrverkeriet på Bastilledagen. Her gjør du lurt i å forhåndsbooke, og være klar over at en plass i tårnet koster litt.
 • Fra terrassen til en av Paris’ flotte restauranter: Det er flere restauranter som tilbyr en flott utsikt over Bastilledagens fyrverkeri på nært hold. Balkongene på restaurantene Les Ombres, Monsieur Bleu og Maison Blanche er flotte valg for kvelden.
 • En av broene som krysser Seinen: Ta med deg en piknik-kurv og lag deg en koselig plass på en av de nærliggende broene som krysser Seinen-elven. Våre anbefalinger vil blant annet være: Pont Alexandre III, Pont des Arts, Pont de la Concorde, Bir Hakeim, Alma, Grenelle og Pont de l’Alma. Dette alternativet er gratis, og passer perfekt for du som ønsker en rimelig feiring av en storflott dag.
 • Gaten som heter Boulevard Pasteur: Denne gaten er godt kjent blant pariserne, men mindre kjent for turistene. Det er en gate i Montparnasse-området, som har en liten senking. At gaten går nedover gjør at den gir en ypperlig utsikt over Eiffeltårnet og fyrverkeriet, uansett hvilken side du går på. Å observere fyrverkeriet på Bastille Day herfra koster ingenting, og du vil likevel sitte igjen med en overveldende følelse.

4. Opplev Firemen’s ball på Frankrikes nasjonaldag

Firemen’s balls – eller bals des pompiers – er festligheter som holdes hele natten på alle brannstasjoner i Paris og den omkringliggende regionen. De koselige festene starter rundt kl. 21 om kvelden, og fortsetter til de tidlige morgentimer. Festlighetene samler ofte lange køer med lokalbefolkningen som er ivrige etter å bli med på moroa. Blant festlighetene kan du ta del i følgendet:

 • Nyt festlig mat servert fra matvogner eller plassert ut over buffeer
 • Lytt til flotte liveband som skaper god stemning 
 • Ta del i moroa ved å bli med på å danse sammen med massene
 • Se og opplev brannmenn i full uniform som serverer champagne og øl til gjestene. Det er ikke uvanlig at brannmennne både danser og flørter med deltakere. 

Om du ønsker å få med deg et skikkelig Firemen’s balls i forbindelse med Bastilledagen, kan du delta på en av festene som arrangeres dagen før nasjonaldagen. Kle deg opp i finstasen, og sørg for at du har med deg litt småpenger, for ofte er det arrangert en liten innsamling ved inngangen. Deretter er det bare til å stige inn på festen, til et passelig klokkeslett etter kl. 21.

5. Flere tips til hva du kan gjøre på Bastilledagen i Paris

 • Ta en 3-timers matopplevelse i Marais ved å smake på gourmetmat veiledet av en lokal guide. Sammen med guiden kan du utforske byens best bevarte middelalderområde, se kulturelle steder, smake på deilig mat, vin og franske likører underveis, og ende dagen på Place de la Bastille, rett foran fyrverkeriet.
 • Benytt en av Paris’ mange sykkelguider til å kombinere frisk luft, lett trening og sightseeing på Paris Highlights 3-timers sykkeltur for å se byens viktigste severdigheter. Bli også introdusert for noen eksklusive lokasjoner som kun er kjent for lokalbefolkningen. Guiden din vil fortelle deg fascinerende historier om livet i Paris.
 • En av de mange guidede turene i Frankrike tilbyr en unik opplevelse som du kun kan oppleve på Bastilledagen. Feire Bastille Day ved å bli med på en heldagstur med champagnesmaking gjennom Paris og fram til Reims. Du kan besøke ulike champagneprodusenter, smake på flere smaker med champagne og skåle med smaken av Liberté, Égalité og Fraternité. 
 • Som turist i Paris og under Bastille day, vil det også være verdt å ta en tur innom Paris Conciergerie. Dette beryktede fengselet er fra den franske revolusjonen. Marie Antoinette tilbrakte sine siste dager her under terrorregimet. 

Dette spiser pariserne på Bastille Day

Det finnes ingen offisielle Bastille day-måltider, men det er egentlig ingen bedre måte å hedre Frankrike enn ved å unne seg fransk mat på denne dagen. For eksempel kan en tradisjonell fransk frokost på nasjonaldagen bestå av bakverk, pannekaker, brioche og croissanter. Til lunsj vil du gjerne gå for en quiche, paté og løksuppe. 

Denne dagen er den perfekte dagen du skal unne deg fyldig ost, flattbrød, salte terter og rødvin til middag. Det slår aldri feil uansett hva du velger å spise på Bastilledagen. Bare husk å spise velsmakende, vellaget mat, og mye av det. 

Franskmenn om den franske nasjonaldagen

Feire Bastille Day i Paris flagg pyntet Frankrikes nasjonaldag

Franskmenn som bor i andre land enn sitt hjemland, forteller at de blir overrasket når de blir spurt om hvilke planer de har for Bastilledagen. Franskmenn selv snakker om nasjonaldagen sin som “Quatorze Juillet”, som betyr 14. juli. 

Navnet vi har gitt nasjonaldagen, gir oss et interessant innblikk i hvordan verden utenfor forestiller seg Frankrikes revolusjonære fortid. Og de vanligste misoppfatningene om den franske nasjonaldagen er at den er en feiring av årsdagen for stormingen av Bastillen som skjedde 14. juli 1789. Og mange forbinder det med minnet om den offisielle begynnelsen av den franske revolusjonen. Historien fra franskmennene er litt mer omfattende.

Mens nordmnenn snakker om Bastilledagen, så snakker franskmenn om dagen i Frankrike som er nært knyttet til en annen historisk begivenhet: Fête de la Fédération, en massesamling som ble utført 14. juli 1790.

Det stemmer at folket angrep Bastillen i 1789. Dette var et politisk fengsel og et symbol på monarkiet. I tillegg var det også et våpenlager. Målet med angrepet var at innbyggerne skulle beslaglegge våpen og ammunisjon for å bekjempe de kongelige troppene som var stasjonert i nærheten av Paris. Fête de la Fédération ble opprettet i 1790 for å innvie en ny æra som ville gi liv til et fransk monarki.

Titusenvis av mennesker fra alle provinser kom sammen på Champ-de-Mars i Paris for å delta på en militærparade ledet av Lafayette; et arrangement som bestod i korte og motiverende taler fra kong Louis XVI og Marie-Antoinette. Dette ble ikke en årlig begivenhet, men kun en dag som som ville minne om ønsket om å stå som en nasjonal enhet. Og mindre enn tre år senere, i 1792,  mistet kongen og dronningen hodene sine gjennom halshugging, og monarkiet ble erstattet med Den første franske republikk.

Dagens Bastille Day i Frankrike

Dagens Bastille Day er ikke en dag med fokus på politikk. Det er en dag med rolige familieaktiviteter og feiringer. Den overdådige militærparaden viser frem fransk makt på Champs-Elysées. Og om kvelden vil du oppleve fyrverkeri og Fireman’s ball, kjent som Bal des pompiers, overalt i hele Frankrike.

Dagen feires broderlig og er mye mer ambisiøs enn den originale Fête de la Fédération. Og mange franskmenn vil ikke lenger referere stormingen av Bastillen til denne festlige dagen. Sjeldent blir også revolusjonen nevnt under det årlige intervjuet med landets president.

Bastille Day 2022, med restriksjoner

I 2021 var det satt opp spesifikke retningslinjer for å unngå store samlinger og muliggjøre sosial distansering. På grunn av pandemien måtte folk samles på samme sted og kontrolleres. Politiet måtte sette opp trafikkrestriksjoner rundt Champs Elysées, Champ-de-Mars og Trocadéro og flere nasjonale tiltak rammet Paris denne dagen. 

Bastilledagen for 2022 står også i fare for å se litt annerledes ut enn den gjorde før pandemien. Men noe du har lært i løpet av de siste årene med helserestriksjonene, er at feiringen kan ingen ta fra oss. Planlegg dagen i henhold til anbefalingene som gis, og kryss fingrene for at du kan danse med uniformerte brannmenn, observere den flotte militærparaden og nyte synet av det spektakulære fyrverkeriet på Bastille Day 2022.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *