Dagstur fra Paris: 6 eksepsjonelle utflukter | Paristips.no
  • Meny
  • Meny
Tips til fine dagsturer fra Paris

Dagstur fra Paris: 6 eksepsjonelle utflukter

Om du planlegger et opphold i Paris, så er det noen dagsturer du må unne deg. Hvis du ønsker å komme deg vekk fra folkemengdene, køene og kjas og mas fra storbyen, så trenger du ikke reise langt. Alle opplevelser nedenfor er dagsturer fra Paris som gir deg et større innblikk i Frankrikes naturlige rikdom. 

Som turist i Paris kan du flykte til fredelige landskap, besøke sjarmerende landsbyer, beundre praktfulle kirker og besøke storslagne slott. Noen av dagsturene viser deg frem til det makeløse Château of Versailles, den spektakulære gotiske katedralen i Chartres. Og du kan også få oppleve det rolige klosteret Royaumont og den fantastisk bevarte middelalderbyen Provins. 

1. Château de Versailles – den kulturelle dagsturen

Versailles slottet i Frankrike

Château de Versailles er et vidunder av klassisk fransk arkitektur. Slottet i Versailles ble designet av Jules Hardouin-Mansart og var utstillingsobjektet til kong Ludvig XIV. På 1600-tallet rådet han over hele Frankrike og hadde den absolutte makten som monark. 

Rommene i Château de Versailles

Den berømte speilhallen ble designet for å imponere kongens hoffmenn. Denne ekstravagante, glitrende gangen har gigantiske forgylte speil som reflekterer sollyset, og skaper en sensasjonell effekt.

Andre høydepunkt på slottet er det overdådig dekorerte soverommet til dronningen. Her er taket utsmykket med graveringer i rokokkostil og de prektige maleriene har fått malerstrøk fra malere som François Lemoyne og Veronese.

Den overdådige parken i Château de Versailles

Château de Versailles er omgitt av 800 hektar med parklandskap. Hagene er skapt av landskapsarkitekten André Le Nôtre, og er dekorert med fontener, perfekt trimmede busker og ryddige blomsterbed. Og fortsatt står hagene plettfrie og velstelt for alle som ønsker å beskue skjønnheten. Og med det konkurrerer parken med slottet når det kommer til deres utstråling og effekten den har på publikummet sitt.

Adkomst for dagstur til Versailles

Versailles ligger 20 kilometer fra Paris og du kommer lett fram med tog. Om du velger tog som framkomstmiddel vil det ta deg en time eller mindre. Det avhenger av stasjonen du tar toget fra. Om du ønsker en mer eventyrlig (og kostbar) tur, kan du ta en helikopter-tur fra Paris til Versailles. Turen tar rundt 25 minutter og vil samtidig gi deg en flott utsikt over Eiffeltårnet og andre landemerker i Paris. For å få mest mulig ut av besøket ditt til Château de Versailles, bør du gå for en organisert og guidet tur.

2. Cathédrale Notre-Dame de Chartres – katedralen som tar pusten fra deg

Notre Dame de Chartres katedralen i Frankrike

Et av Europas mest kjente turistattraksjoner er Notre-Dame. Katedralens skjønnhet sies å ha inspirert tvilende til å begynne å tro. Og det er lett å se hvorfor, når du går inn i dette minnesmerket. Katedralen er et fantastisk eksempel på middelaldersk gotisk arkitektur. Katedralen består av strålende glassmalerier som gir helligdommen en behagelig glød. Det filtrerte lyset som skinner inn gir en overjordisk egenart.

Eksepsjonelle vindusdetaljer

Når du tar en titt på vinduene vil du bli imponert over de intrikate detaljene i vinduene. Noen av vinduene dateres helt tilbake til 1100-tallet, mens de fleste vinduene er fra 1200-tallet. De enorme rosevinduene er spesielt uvirkelige. Blant annet vil du oppleve at håndverket i vinduet Vie de la Vierge (Jomfruens liv) og vinduet Arbre de Jessé (Jesses tre), forbløffe deg. 

Lysshow i Chartres i oktober 

Hver kveld fra begynnelsen av april til begynnelsen av oktober, holder byen Chartres et spektakulært lysshow om natten. Chartres en Lumières lyser opp byens historiske minnesmerker, inkludert katedralen. Lysshowet viser kreative bilder og livlige farger som males over minnesmerkene.

Adkomst for dagstur til Chartres

Fra Paris til Chartres kan du ta bil eller tog. Toget tar deg litt over en time, og er det rimeligste fremkomstmiddelet for denne dagsturen. Du kan også leie eller låne en bil, og beregne en biltur på cirka 50 minutter en vei. 

3. Château de Fontainebleau – opplev storslått kunst

Chateau de Fontainebleau i Frankrike

Omgitt av skoger og et frodig parkområde på 130 hektar, kan du oppleve det originale middelalderslottet fra 1100-tallet, Château de Fontainebleau. Slottet ble nesten fullstendig gjenoppbygd i 1528, året da François I beordret renovering. 

Kongen over Château de Fontainebleau

François I var en litterær konge og var opptatt av å beskytte all kunst. Og med interessen sin skapte han et spektakulært palass i italiensk stil som er et mesterverk innen renessansearkitektur. Italienske kunstnere og håndverkere fikk i oppdrag om å dekorere interiøret, i dag vokter slottet en enestående kunstsamling som består av rundt 30 000 kunstverk.

Slottet med 1500 rom

Med 1500 rom er Château de Fontainebleau det stedet i Frankrike du kan se et fullt møblert slott. De overdådige kongelige leilighetene i Château de Fontainebleau avslører hvordan de ulike rommene er blitt påvirket av de kongelige som har huset slottet. For eksempel har Marie-Antoinette utsmykket leiligheten sin med overdådig, nyklassisistisk kunst og forgylt pane. 

Etter den franske revolusjonen gjorde Napoléon I slottet om til et keiserpalass. Dermed la han til  sin karakteristiske klassisk-inspirerte innredning til leiligheten sin. Napoléon var spesielt glad i Fontainebleau, men måtte signere sin første abdisering her i 6. april 1814.

Sett av en hel dag

Å observere alle høydepunktene rundt Château de Fontainebleau krever at du setter av minst en halv dag til sighseeing. Men du kan gjerne sette av en hel dag også. Og også på denne attraksjonen bør du benytte en guide som vil gi deg mest utbytte av besøket. 

Adkomst for dagstur til Château de Fontainebleau

Omtrent en times kjøretur fra Paris er Fontainebleau et kongelig fransk slott på sitt beste. Hvis du ønsker å komme deg til Fontainebleau fra Paris med offentlig transport, så kan du ta et Transilien-tog fra Gare de Lyon på vei mot Migennes, Montargis eller Montereau. Der går du av på togstasjonen som heter Fontainebleau-Avon (vanligvis første, andre eller tredje stopp).

Reisen vil normalt ta cirka 40 minutter. Og når du er fremme ved stasjonen kan du gå direkte inn i skogen og fram til slottet, eller ta buss 1 i retning Les Lilas til Château de Fontainebleau. Bussen tar cirka 15 minutter. Om du velger å gå inn i skogen, vil det være tre kilometer å gå, noe som vil ta deg cirka 40 minutter. 

4. Tur til Claude Monet hagen i Giverny

Claude Monet hagen i Giverny

Hvis du er en fan av Claude Monet og impresjonisme, så vil Giverny være stedet å gå. Så hvis du har en ledig tid en dag i Paris, og været er bra, så anbefaler vi definitivt en dagstur til Giverny for å besøke Monets hage og hus. Kunstneren oppdaget Givernys skjønnhet i 1883 og ble boende her i tretti år. I denne perioden ble også andre kunstnere tiltrukket av området. Og mange av dem ble påvirket av Monets maleteknikker for maling av naturen.

Claude Monets’ hus og hage

Toppattraksjonen i Giverny er Claude Monets’ hus og hage. Et sjarmerende tilfluktssted på landsbygda hvor Monet malte det berømte vannliljemaleriet. Som turist i hagen hans vil du se vannliljedammen med den ikoniske japanske broen. Og du kan vandre rundt i den frodige blomsterhagen mens du beundrer de spirende omgivelsene.

Velg guidet tur i Giverny

For en guidet omvisning i Claude Monets hus og hager, vil du få intrikat kunnskap om Monets liv og død i Giverny. Guiden vil ta deg med på en vandretur gjennom hagen, og kan peke ut alle orkideer og vannliljer som inspirerte Monets malerier.

Adkomst for dagstur til Giverny

Alle som kjenner til Claude Monet, og kunstverkene hans, vil sette pris på et besøk til Giverny og en tur innom hagen til kunstneren. Giverny ligger cirka 75 km fra Paris, og om du velger en dagstur fra Paris til Giverny med bil vil det ta deg cirka en og en halv time. Om du ser etter en rimelig måte å besøke Giverny fra Paris på, kan det være lurt å booke en guidet tur. Det går direkte-tog, men noen av disse togene er rammet av covid-restriksjonene. Så sjekk derfor ut mulighetene for kollektiv-transport med hotellet du bor på, eller en som er lokalkjent.

5. Disneyland Paris – et eventyr for store og små

Disneyland i Frankrike - en dagstur fra Paris

En dagstur til Disneyland Paris er flott for familier med barn. Men det er også en stor opplevelse om du reiser dit som voksen uten barn. Disneyland Paris er en av de beste dagsturene fra Paris. Reis fra den franske hovedstadens kjas og mas i en hel dag, og nyt Disneys eventyrverden.

Topp attraksjoner i Disneyland Paris

Disneyland Paris er et gigantisk eventyrland som gir plass til fantasi og eventyr. En av de største attraksjonene i parken er Torneroseslottet. Historien om Tornerose er skildret gjennom glassmalerier og nisser, mens kjelleren har blitt okkupert av en ildpustende drage. Andre favorittattraksjoner er Snehvit og de syv små dverger, spinningturen i tekoppene til hattemakeren og det lille verdensomseilende cruiseskipet.

To parker på samme sted

Det finnes to parker i Disneyland Paris: Disneyland Park og Walt Disney Studios Park. Disneyland Park er den klassiske parken med alle Disney-karakterene, som Mikke Mus, Askepott og Frost. Mens Walt Disney Studios Park har et mer konkret filmtema. Dog er det fortsatt mye Disney å oppdage. Selv om Disneyland Paris anbefaler 2 dager i Disneyland Park og 1 dag i Walt Disney Studios Park, kan begge parkene gjøres unna på én dag hver. Men du vil alltids klare å se gjennom begge parkene på en dag også.

Adkomst for dagstur fra Paris 

Porten inn til Disneyland Paris er kun 32 km unna sentrum av Paris. Så fra sentrum av Paris tar det omtrent 45 minutter med toget. Disney har også en egen buss som kjører skyttel mellom Paris og Disneyland. Denne bruker cirka 1 time og 30 minutter en vei. Om du har en bil tilgjengelig er det kun en 40 minutter lang biltur. Å ta bussen eller kjøre selv til parkene er avhengig av trafikkforholdene, så husk det når du planlegger reisen, spesielt hvis du reiser midt i rushtiden.

Om du planlegger siste dagen din i Disneyland Paris, og skal rett til flyplassen fra parken, tar det cirka 1 time med skyttelbuss til enten Charles de Gaulle eller Orly flyplassen. Alternativt kan du ta ekspresstoget til Charles de Gaulle og være på flyplassen på rundt 15 minutter.

6. Dagstur til minnesmerker i Normandie

Stranden i Normandie Frankrike - en dagstur fra Paris

En dagstur fra Paris til Normandie lover lover en unik og berikende opplevelse borte fra travle storbygatene. Et flott aspekt ved denne dagsturen er at du går på slagmarkene i Normandie og landingsstrendene under andre verdenskrig. Du vil se kjente landemerker hvor krigen herjet, så vel som de amerikanske og kanadiske kirkegårdene som vil gjøre inntrykk på du som også er hardhudet. 

Guidet tur til Normandie

Om du ikke før har vært i Normandie, og ønsker en helhetlig opplevelse som gir deg alle historiene til monumentene og minnene som er knyttet til stedet, anbefales det at du benytter en guide på turen. En guide kan fortelle gripende historier om de allierte soldatene og frigjøringen av Frankrike.

De lange strendene i Normandie

Alle strendene langs Normandie har sine egne D-dagen kodenavn til minne om betydningen av verdens største invasjon fra sjøen som var startskuddet for det lange fremstøtet for å frigjøre Europa. 

Og den gigantiske oppgaven med å frigjøre Europa fikk kodenavnet Operasjon Overlord. I dag er D-dagsstrendene fulle i ulike attraksjoner og severdigheter som flotte og ekstravagante minnesmerker, museer og soldat-kirkegårder. Alle monumenter gjør sitt inntrykk, og du vil sitte igjen og reflektere over de mektige hendelsene som tok sted for å frigjøre verden fra en manns tyranni. 

Dette er absolutt en historisk dagstur det er verdt å notere ned i listen over steder du bør besøke før du dør. 

Adkomst til Normandie

Normandie ligger cirka 200 km vest for Paris, så det tar omtrent tre til fire timer å kjøre denne distansen. Om du ikke har bil tilgjengelig, anbefales det at du booker deg en guidet tur til Normandie. De fleste byråer som tilbyr dette vil sørge for at du kommer deg på rett tog, og følger deg hele veien mellom togbyttene fram til ankomst. En slik tur starter som oftest tidlig om morgenen, og avsluttes sent ettermiddag. Og de massive inntrykkene du sitter igjen med kan du diskutere med reisefølget ditt under en deilig middag i Paris.

Dagsturer fra Paris for alle

Det er mange fantastiske attraksjoner og destinasjoner som kan sees og oppleves på en dagstur fra Paris. Kort oppsummert har vi gått gjennom: Château de Versailles, Cathédrale Notre-Dame de Chartres, Château de Fontainebleau, Claude Monet hagen i Giverny og Disneyland Paris. 

Frankrike dagstur fra Paris - Loire dalen

Men det finnes også flere dagsturer i Paris som vi kan anbefale at du tar en titt på. For det er mye å velge mellom i den Franske hovedstaden. Vi kan også anbefale dagstur fra Paris til:

  • Loire-dalen, en korridor av praktfulle slott som en påminnelse om rikdommen og prakten til Frankrikes renessanse
  • Château de Malmaison, et museum bygd i 1620 som tidligere huset Napoleons første kone, Joséphine de Beauharnais.
  • Abbaye de Royaumont, et cistercienserkloster fra 1228 lokalisert i fredelige omgivelser kun 49 km unna Paris.

Og dette er bare noen få av mange unike steder man bør besøke når man er i Paris. Med så mange destinasjoner å velge mellom er det ganske enkelt å finne en dagstur som du får lyst til å ta. 

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *