Gode tips for fotturer og kulturopplevelser i Paris
  • Meny
  • Meny

Paris til fots – Hvilke deler av Paris egner seg for en gåtur?

Paris er en forlokkende by, og den har mye å by på for besøkende. Det kan lønne seg å planlegge i forveien, om du ønsker å besøke spesielle severdigheter i Paris, og det kan lønne seg å bestille eventuelle billetter for der det kreves inngangspenger i forveien. Du er nemlig ikke den eneste turisten som besøker byen.

Dertil kan det være lurt å legge inn en dag eller noen dager, hvor du bare kan la humla suse, og vandre rundt i byens sentrum. Her er det likevel viktig å tenke på at Paris er ganske stort. Den indre byen, innenfor ringvegen, har en diameter på rundt 10 kilometer. Det betyr at du blir nødt til å velge hva du vil se.

12 av 20 Arrondissement?

Paris er delt inn i 20 forskjellige nabolag i dag. De er nummererte, og vokser ut fra byens historiske sentrum i en spiral, nesten som et snilehus.

Paris arrondissementer kart

Nabolagene er alle delt opp i fire kvartaler. Den gamle indre bykjernen utgjøres av de tolv innerste nabolagene, som gjenspeiler byens størrelse på 1850-tallet. Her finner du mange av de flotte byggene som er verdt å se. Dette området er noe under halvparten av byens samlede areal, en oval på rundt 8 ganger 6 kilometer.

Bruk av undergrunnsbanen, den såkalte Metroen, eller lokaltogene

På grunn av byen sin store utstrekning er det lurt å knytte fotturer gjennom Paris til bruk av Metroen, byens undergrunnsbane, og til regionaltogene “RER”, som går gjennom byen, og følger ringveien rundt Paris. Metroen alene har rundt 300 stoppesteder.

Som regel er det billigere å bo litt utenfor bykjernen, for så å bruke kollektivtrafikk for å komme seg rundt til severdigheter, vakre områder eller til fancy shoppingmuligheter i Paris. Om du først er der ett stykke tid er det lurt å kjøpe en ukesbillett for banene. Som regel er det raskere enn både privatbil og drosje.

Den gamle bykjernen til Paris

De gamle nabolagene i Paris byr på mange attraksjoner, i det 1. Arrondisement, som heter Louvre, finner du selvfølgelig det kjente kunstmuseet. Her er det faktisk mulig å bruke langt mer enn en dag, på å gå tur inne i museet, og nyte av kunsten. Om du ikke går inn, så er det fint å gå ned til elvebredden, og følge elven østover, inn til 4. Arrondisement.

Notre-Dame de Paris

Når du følger elven Østover til 4. Arrondissement vil du se øyene i Seinen, med den markante katedralkirken Notre-Dame, så vel som det kjente helgenkapellet Sainte Chapelle. Du kan krysse broene, over til La Cite, og krysse dirkete til Ile Saint Louis, eller ta turen innom Byens Rådhus.

Fortsetter du østover kommer du til Bastille-plassen. Derfra er det igjen mulig å følge Boulevard Richard Lenoir, en grønn park som følger en bred vei som leder opp mot Boulevard Voltaire, og Republikkplassen, Place de la Republic.

Tur til Triumfbuen og Eiffeltårnet

Om vi begynner turen på samme sted, i sentrum av Paris, gjerne i Louvre, eller ved Notre-Dame, og legger turen vestover finner vi en god del andre kjente bygg, og pene turområder, så vel som muligheten for å handle luksusvarer.

Om du følger den nordlige elvebredden Kan du først ta turen innom Tuilleries, hvor du også finner Museet Orangeriet. Like ved siden av finner du Nasjonalgalleriet Jeu de Paume. Deretter kommer du til Place de la Concorde, som er begynnelsen på den kjente avenyen Champs-Elysees.

Ønsker du deg opp i Eiffeltårnet kan køene tidvis være lange. Billetter som gir deg adgang forbi køen kan kjøpes her.

En vandring opp Champs-Elysees

Her finner du noen av de mest fasjonable butikkene, for blant annet parfyme, moteklær og smykker, samt annet tilbehør, men den nederste delen av avenyen er omgitt av et pent åpent parkområde, med teater, Nasjonalgalleriet Grand Palais, og museet Petit Palais. Med andre ord er vi i ved det forhenværende kongelige slott. Om du følger Champs-Elysees kommer du så inn i butikkområdet, og kommer forbi det kjente teatret Lido, for så å møte på Triumfbuen. Om du har kommet så langt, er du nesten fremme ved byens store grønne område.

Trekk frisk luft i Bois de Boulogne

Fra Triumfbuen kan du krysse ringveien som omringer Paris, for så å gå inn i Bois De Boulogne. Dette er ikke en skog i den norske forstanden av ordet, men et fritidsområde og en gigantisk velpleid park med mange trær. Boulogne er omgitt hus på alle sider, men dekker et område på mer enn 8 kvadratkilometer. Opprinnelig var skogen en jaktpark for konge og adel, men utviklet seg som et fristed for allmuen så tidlig som 1700.

I Bologne finnes en god del fantasifulle lysthus, så vel som to hippodromer og en zoologisk hage. Du finner også fornøyelsesparken Jardin d’Acclimatation, og tennisstadion Stade Roland Garros, så vel som flere sjøer, engelske hager og det historiske drivhuset Auteuil, med sine mer enn 1 000 planter.

Det historiske Militærområdet på sydsiden av Seine og Eiffeltårnet

En annen fin fottur rundt den indre staden i Paris er ruten fra Camps de Mars til Luxemburg. På selve Champ de Mars finner vi selvfølgelig Eiffeltårnet. Det gamle paradeområdet er i dag blitt til en park, men Militærakademiet ligger fortsatt like ved siden av parken. Den neste severdigheten som du treffer på er Hotel des Invalides, som i dag er militærmuseum. Bygget, så vel som utstillingene, er flotte å se på.

En visitt til Montmartre

Montmartre Paris gatur reiseguide

Når du først er i Paris, og har litt ekstra tid, så er det også verdt turen å besøke det gamle bohem og kunstner -nabolaget Montmartre. Området fikk kanskje sin beste reklame i Norge, i kraft av den vakre spillefilmen, med den norske tittelen “Den fabelaktige Amélie fra Montmartre”.

Montmartre ligger noen kilometer nord for sentrum, og har i dag fortsatt et visst preg av denne gamle boheme mytologien, selv om mye av det som foregår gjerne gjøres for å glede turister, men også for å tilfredsstille mange av innbyggernes behov. Det er i høyeste grad fortsatt en levende bydel, med markeder og bruktforretninger. Du finner idylliske franske kafeer, markeder hvor du kan kjøpe malerier, så vel som gateartister, skuespillere og musikanter.

Anbefalt hotell i Montmartre

Da Montmartre høydemessig befinner seg høyere enn andre bydeler i Paris tilbyr flere hoteller en vakker utsikt over Paris. Slik er det også for flere av rommene på Hôtel des Arts Montmartre. Langs smale, klassiske gater ligger hotellet idyllisk til blant små restauranter og sjarmerende butikker. Basilikaen Sacré-Cœur og Moulin Rouge befinner seg innen få minutters gange fra hotellet.

Hotellet kan skilte med fine og lydisolerte rom med gratis WiFi. Alle rommene har eget bad. God frokost som serveres i form av en frokostbuffet i hotellets spisestue. Alt i alt et skikkelig hjemmekoselig hotell som gir deg mye valuta for pengene.

Se flere bilder og priser

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *