Etikette og oppførsel i Paris - du hilser vel ikke slik?
  • Meny
  • Meny
Etikette oppforsel hvordan skal man oppfore seg hilse Paris Frankrike

Etikette og oppførsel i Paris

For å ikke gå på en total skivebom når du blir invitert hjem til noen franskmenn eller møter franskmenn i Paris så burde du kjenne til noen generelle uskrevne regler for fransk etikette.

Hilsing og kyss på kinnet

I Frankrike er det vanlig høflighet å ta noen i hånda når man møter et nytt menneske, enten i jobbsammenheng eller privat. Det er kun når to kvinner, eller en kvinne og en mann kjenner hverandre godt at man hilser ved et kyss på hvert kinn. Da kysser man heller ikke hverandre på kinnet, men gir vedkommende en klem mens man kysser i lufta.

Når du kommer inn i en fransk butikk er det vanlig at du hilser på butikkinnehaveren ved å si “bonjour” (god morgen) eller “bonsoir” (god kveld) etterfulgt av “Monsieur” (Herr) eller “Madame” (Fru).

Etikette oppforsel hvordan skal man oppfore seg hilse Paris Frankrike kysse kinnet

Sosialisering generelt

Når det gjelder oppmøtetider så burde du absolutt komme punktlig og til avtalt tid, enten det gjelder privat middag hos en fransk vert, et kafémøte eller en businessrelatert drink. Pass på å ringe dersom du blir mer enn ti minutter for sen. Franskmenn har tradisjon for å kle se formelt snarere enn casual, så se til at du alltid er kledd til anledningen.

Ønsker du gi gaver til en fransk vert eller ved en øvrig anledning så er det et par ting du burde ha i bakhodet. Dersom du vil gi vin så burde dette være av så høy prisklasse du har råd til. Se til at det også er en fransk vin, da franskmenn setter sin egen vin meget høyt. Skal du gi blomster så burde du unngå å gi 13 stykker, da dette kan oppfattes som ulykke. Du burde også unngå hvite blomster siden disse blomstene gjerne blir brukt i begravelser.

Bordmanerer

Blir du invitert hjem til en fransk vert så er det vanlig å vente med spisingen til verten har sagt “bon appetit”. Dersom du ikke har spist ferdig ennå, men vil hvile gaffelen og kniven så legg disse i kryss på tallerkenen. For å signalisere at du er forsynt så legger du gaffelen og kniven parallelt på tallerkenen.

Salat spises ved å folde salaten rundt gaffelen, ikke ved å kutte salatbladene med kniven. Hvil heller ikke albuene dine på bordet under måltidet da dette kan oppfattes som døsig og slapp holdning. Franskmenn unngår å hvile hendene på beina, men holder heller disse over bordet.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *