Helligdager i Paris
  • Meny
  • Meny

Helligdager i Paris

Frankrike er et katolsk land med flere helligdager som vi ikke feirer i Norge. Merk deg når disse er så slipper du stå med skjegget i postkassa når alt plutselig er stengt. Husk at alle butikker holder stengt søndager, men museer og attraksjoner gjerne er åpne hele uka.

Det aller viktigste å merke seg rundt disse helligdagene er at selv om ikke alle steder stenger fullstendig, vil de sannsynligvis ha begrensede åpningstider. I områdene av Paris med mest turister vil du sannsynligvis alltid kunne finne en åpen restaurant eller kafé.

Mer om helligdager i Frankrike kan du for øvrig lese her.

1. januar – Nyttår

På samme måte som i Norge er 1.januar en nasjonal høytidsdag da de aller fleste steder holder stengt.

nyttarsaften Paris Frankrike fyrverkeri feiring

2. påskedag

Andre påskedag feires til minne om at Jesus sto opp igjen fra graven og viste seg for disiplene sine. Denne dagen er alltid mandagen etter påskeaften og første påskedag.

1. mai – Arbeidernes dag

1.mai er en offentlig høytidsdag i Frankrike på samme måte som i Norge, der postkontor, banker, butikker og andre forretninger stenges. I turistområdene av Paris vil du sannsynligvis finne kafeer, barer og restauranter som er åpne, samt enkelte butikker.

Vær oppmerksom på at avgangene for offentlig transport kan være begrenset. I Paris vil du kanskje også finne at opptog og demonstrasjoner fører til trafikkorker og store menneskemengder.

8. mai – Seier over nazistene i 1945.

I Norge er 8.mai feiret som frigjøringsdagen. Det er det også i Frankrike, samtidig som det også huskes som dagen da tyskerne overga seg etter andre verdenskrig.

Kristi himmelfartsdag (Kristus ved Guds side)

Kristi himmelfartsdag feires også i Norge og faller alltid 39 dager etter 1.påskedag. I 2016 faller denne dagen 5.mai og i 2017 vil den feires den 25.mai.

14. juli – Bastilledagen, franskmennenes nasjonaldag.

Den franske nasjonaldagen er til minne om stormingen av Bastillen 14.juli 1789. Denne dagen feires over hele landet og i Paris kan man overvære en militærparade som marsjerer ned Champs-Élysées.

15. august – Jomfru Marias himmelfartsdag

Denne dagen er en katolsk helligdag, som man ikke feirer i protestantiske land, til minne om når Jomfru Maria ble tatt opp til himmelen med kropp og sjel.

1. november – Allehelgensdag

En typisk katolsk helligdag der franskmennene minner sine døde og tar til gravstedene rundt om i Paris for å legge blomster på gravene.

11. november – Armistice 1918

Denne dagen markerer våpenhvilen mellom de allierte og Tyskland etter første verdenskrig. Selv om krigen offisielt ikke var over før seks måneder senere da fredstraktaten i Versailles ble signert, er det fortsatt denne dagen som feires i Paris.

25. desember – 1.juledag

julemarked julefeiring Paris Frankrike jul hoytid

1.juledag er på lik linje med i Norge en helligdag, der de aller fleste steder holder stengt.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *