Refusjon av moms når du handler innen EU | Slik sparer du penger
  • Meny
  • Meny
refusjon moms VAT butikk Paris

Refusjon av moms når du handler innen EU

Når du handler innen EU (ikke mat og kosmetikk) kan du få deler av momsen tilbakebetalt om du har handlet for minst 50-60 Eur. Grunnen til at du ikke får hele momsbeløpet refundert er at du må betale et standard administrasjonsgebyr (6-7 Eur.) i hver enkelt butikk. Dette er også grunnen til at du må handle for et visst beløp.

I butikken:

refusjon moms VAT butikk shopping penger tilbakebetaling Paris

Du må huske å spørre etter ”tax-refund form” eller ”VAT-refund form” i butikken du handler i. Det er ikke alle butikker som er med i et ”VAT-refund program” og er de ikke det, kan du heller ikke få momsen tilbake for varer kjøpt i disse butikkene. De fleste større butikker og varehus er dog med i ordningen. Noen ganger må du vise passet når butikken skal fylle ut skjemaet. Det er derfor lurt å ha med seg passet hvis du vet at du skal handle.

I noen kjøpesentre, bl.a. kjente Harrods i Englands hovedstad, kan du samle kvitteringene fra samme varehus og få alle kjøpene samlet på ett skjema. Dette kan lønne seg fordi du da bare betaler ett administrasjonsgebyr.

På flyplassen:

refusjon moms VAT flyplass Paris

1. Fyll ut skjemaet, finn ”VAT-refund” kontoret på flyplassen før du leverer fra deg bagasjen. Du er pliktig til å vise frem det du har kjøpt, samt kvittering, slik at kontrolløren ser at det er du som tar varen med deg ut av landet. Det er ikke ofte du må vise alle varene, men møter du på ”rett” person, kan du regne med å måtte vise absolutt alt du krever tilbake momsen for.
2. Få stempel.
3. Behold kvitteringen selv.
4. Post konvolutten i en postkasse. Det viktigste er å få stempelet, om du skulle glemme å poste konvolutten kan du faktisk sende den fra Norge så lenge du har stempel!

Om du har handlet varer for mer enn 6000 norske kroner skal varene fortolles i det du ankommer norsk jord. Det er stort sett bare klær, tobakk og alkohol som er tollpliktig, men momsen på 25% skal betales for alle varene om det samlede beløpet er på mer enn 6000 kr. Kommer du med fly gjøres det enkelt, enten ved å snakke med tollerne på flyplassen eller ved fortollingsautomater. Krysser du grensen med bil må du ta kontakt med tollstasjonen i det du kommer inn i landet.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *