Tips og driks i Paris | Paristips
  • Meny
  • Meny

Tips og driks i Paris

De uskrevne reglene for tipsing av drosjesjåfører og barpersonale viser seg å være ulikt fra land til land, men hvordan gjøres det i Paris? Er det slik at du vil motta en sur mine fra servitørene dersom du ikke legger igjen en eneste cent som tips?

Tipsing på restauranter i Paris

Det kan være store forskjeller på hvordan tipsing gjøres i praksis i utkantstrøkene av Paris og i selve bykjernen. I utkantstrøkene blir det ofte ikke tipset i det hele tatt, mens det i sentrum er vanlig praksis å legge igjen litt ekstra til servitøren.

tipsing Paris Frankrike hvor mye driks

Det som derimot er vanlig praksis er å ha en 15 % inkludert serviceavgift der profitten deles mellom de ansatte og ofte også restauranteieren. Denne kostnaden ser du gjerne på regningen eller på høyre side i menyen som ”service compris”.

Selv om man har betalt serviceavgift så er det fortsatt vanlig å legge igjen et par euro dersom du er fornøyd med hvordan servitøren har behandlet deg/dere. Et eksempel på god service kan være at servitøren etterkommer spesielle ønsker om tilbehør i forhold til en diett og dermed lager tilbehør utenom menyen, eller har gitt spesiell omtanke til barna i deres reisefølge.

Det finnes ingen fast prosentsats for tips i Paris, men 5-10% er ofte en god indikasjon dersom du er særdeles godt fornøyd med servicen. Du er heller ikke nødt til å tipse selv om du mottar god service. Er du på bar og ønsker å tipse bartenderen så passer det flott å runde opp til nærmeste euro, eller gi noe vekslepenger du har liggende i lomma.

Tipsing av taxi og hotell i Paris

I drosjene har man ikke samme serviceavgiften som man har på restaurantene, men det er likevel vanlig å gi en liten sum i driks. Dersom du sjåføren hjelper deg med bagasjen, er spesielt tålmodig eller gir deg gode tips til hva du burde oppleve i Paris så kan det være på sin plass med 5-10 % tips. Er det derimot en kort taxitur så vil 10 % være unødvendig.

For kortere opphold på 1-2 dager er det gjerne ikke vanlig å tipse rengjøringspersonalet på hotellet, men ved lengre opphold fra 3 dager og oppover så er det vanlig å tipse ca en euro per dag. Dette såfremt vaskingen har blitt utført som lovet og med god kvalitet.

Forøvrig er det vanlig å tipse hotellets pikkolo med en euro per koffert personen bar for deg. Ved tilfeller der hotellpersonalet eller øvrig personalet hjelper deg med å skaffe billetter til forestillinger eller konserter der tilgangen på billetter er vanskelig så kan det være på sin plass med et større tips av størrelsen 10-20 euro.

Tips til toalettansatte

Ofte vil du se det sitter personer ved et bord like ved inngangen til toaletter ved kjøpesentre, kinosaler og andre samlingssteder. På dette bordet ligger det ofte en skål som er beregnet for tips ved bruk av toalettet. I disse tilfellene er det normalt å tipse fra 10-50 cent. Det kan kanskje se ut som de toalettansatte ikke gjør stort der de sitter, men disse tar ansvar for rengjøring av toalettene, påfyll av papir og oppfriskning av luft.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *