Tips for deg som vil på opera i Paris
  • Meny
  • Meny

Tips for deg som vil på opera i Paris

Tradisjonen for opera i Paris går så langt tilbake som solkongen Louis XIV som grunnla operaen i Paris i det 17.århundre. Det storslåtte Palais Garnier og det nymotens Opera Bastille huser noen av verdens mest imponerende opera- og ballettforestillinger.

I sommermånedene nyter operaelskere også fantastiske utendørsforestillinger i noen av de fascinerende historiske stedene i Paris deriblant Versailles.

Forestillingene omfatter hele spekteret av musikksjangeren, fra klassiske verk som Tryllefløyten og Rigoletto i både klassisk og moderne utføring til nyere operastykker. Det er mange forestillinger gjennom året og noen er mer populære enn andre derfor kan det være lurt å bestille billetter i god tid i forveien. Av de store, klassiske verkene bør Carmen nevnes. Dette operastykket fremføres mellom mars og juli og vises både i Paris Opera og Opera Bastille.

Hvilken opera bør du se?

Rigoletto er et annet kjent verk som fremføres i Opera Garnier og Opera Bastille mellom mars og juni. Foruten de store operaoppsetningene er det også konserter og resiteringer av kjente sonater fra klassiske operaer. I operaen i Versailles kan du oppleve blant annet Mozarts kjente stykke Don Giovanni som omhandler en ung og arrogant adelsmann. Operahuset i Champs-Elysees viser Figaros bryllup i juni.

Palais Garnier er et rent smykke både innvendig og utvendig:

Uansett hvilket stykke du velger å se er det viktig å huske at de fremføres på originalspråket, derfor er det veldig få opera som er tilgjengelig på engelsk eller norsk. Stadig flere operahus tilbyr undertekster på engelsk eller fransk som vises på en egen skjerm, dermed blir det lettere å få med seg handlingen dersom forestillinger er på et annet språk. I tillegg er det som regel et sammendrag av handlingen på engelsk i beskrivelsen av stykket. Det kan være lurt å lese litt om handlingen på forhånd så man kan følge forestillingen lettere.

Kleskode – hva har man på seg på opera?

Kleskode er et annet viktig punkt som mange spør om i forbindelse med et besøk til operaen. De fleste vil i dag gå kledd i forretningstøy, det er få som stiller opp i fullt galaantrekk. Det tryggest antrekket er å velge noe man kunne hatt på seg til en finere middag eller jobbintervju, da slipper du å stikke deg ut i mengden.

Operahusene i Paris tilbyr også omvisninger for turister som vil se og oppleve bygningen, men som kanskje ikke vil få med seg en forestilling. Det er mye kunst og arkitektur som også er interessant med disse bygningene. Opera Bastille er et moderne operahus som ble bygd i 1989. Det har hele 2745 seter i hovedsalen, med et amfiteater med plass til 500 og et studioteater som rommer 230 seter.

Palais Garnier ble bygd mellom 1861 og 1875 og har 1979 seter. Dette operahuset er det mest kjente i Paris og er et byggverk med samme kjendisstatus som Notre Dame, Louvre og Sacre Coeur. Dette operahuset har også blitt bruk som kulisse i Andrew Lloyd Webbers produksjon av operamusikalen Phantom of the Opera og er kjent for storslått arkitektur.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *