Concorde-plassen i Paris - Hvilke attraksjoner bør du få med deg?
  • Meny
  • Meny

Concorde-plassen

I den østre enden av Champs Élysées finner du den legendariske Concorde-plassen. Plassen er omgitt av historiske bygninger som Madeleine-kirken og Hôtel de Crillon i nord, grønne Jardin de Tuileries i øst, elva Seinen i sør og den vakre avenuen Champs-Élysées i vest. På fransk heter plassen Place de la Concorde.

Concorde-plassen er den største plassen i Paris og holder til i det åttende arrondissement. Med sine 212 meter bredde og 359 meter lengde er Concorde-plassen omtrent like stor som ti fotballbaner.

Historie og bygninger

Concorde plassen Paris fontene statue

Plassen het originalt Place Louis XV, oppkalt etter Kong Ludvig XV som var Frankrikes konge i tidsepoken 1715 – 1774. Det var den kjente arkitekten Ange-Jacques Gabriel som designet plassen i 1755. Den dag i dag kan du fortsatt se den særegne, franske arkitekturen som var spesielt utbredt på 1700-tallet ved de to bygningene Hôtel de Crillon og de andre bygget som huser franske ministre. Byggene deles av gaten Rue Royale. Navnendringen fra Place Louis XV til Place de la Concorde ble offisielt gjennomført i 1830.

Mange kjenner nok Concorde-plassen igjen ved den 23 meter høye obelisken (søyle) som er plassert midt på plassen. Obelisken var en gave fra visekongen av Egypt og var en gave til Kong Ludvig Filip som regjerte på tronen fra 1830 til 1848. Ellers huser plassen to vanvittig flotte fontener.

Hva kan du gjøre her?

Plassen er først om fremst et sted der du kan få et friskt innpust av den klassiske, monumentale arkitekturen med sine bygninger fra 1700-tallet, obelisken, fontener, søyler og gullfargede statuer. Med slik flott arkitektur egner Concorde-plassen seg perfekt for bilder til feriealbumet. Du kan eventuelt vurdere å dra dit om kvelden da trafikken er sterkt avtagende og folk flest er å finne på restaurantene og barene.

For å krydre ditt besøk til Concorde-plassen på en noe bisarr måte kan du tenke på at plassen en gang i tiden ble brukt som samlingssted for offentlige henrettelser. Året 1794 ble over 1300 personer henrettet på plassen som et ledd i den franske revolusjonen. Henrettelsen foregikk ved giljotinering som tilsier halshugging ved bruk av en giljotin (innretning som halshugger på en mer human måte).

Place de la Concorde er også en del av den avsluttende etappen i sykkelrittet Tour de France. Et godt tips under ditt besøk til Paris er å starte dagen på Place de la Concorde og deretter gå oppover Champs-Élysées. Da får du med deg en haug av sanseinntrykk som virkelig kjennetegner Paris.

Bok og film

Innen bokverdenen spiller Concorde-plassen en vesentlig rolle i blant annet den første boken i serien om Jack West Jr og som spawn point i spillet Tom Clancy’s Endwar. Forøvrig har også plassen en rolle i The Devil Wears Prada og i Star Trek.

Nærmeste T-bane: Concorde

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *