Arkitektur og byplanlegging i Paris - Verdens kanskje vakreste by
  • Meny
  • Meny
Arkitektur byplanlegging Paris detaljer bygninger

Arkitektur og byplanlegging i Paris

Et navn som stadig dukker opp når det snakkes om Paris’ arkitektur er Baron Haussmann. Etter ønske fra Napoleon (Frankrikes keiser i perioden 1852-1870) fikk Baron Haussmann ansvaret for byplanleggingen av Paris i perioden 1853-1870. Napoleon ønsket at Paris skulle fremstå moderne med god luftsirkulasjon og fornuftig infrastruktur.

Haussmann hadde sansen for akser og rette linjer. Et eksempel på nettopp denne planleggingsteknikken er Place Charles de Gaulle som er den enorme rundkjøringen med Triumbuen i midten. Øvrige eksempler på denne praksisen er Place de la Bastille og Place de la Porte Mailot. For å skape system i byens avløp og vannsystemer, ble disse rørene lagt parallelt.

Arkitektur byplanlegging Paris detaljer bygninger Triumfbuen

Haussmann fikk sparken

Byens eldre og kronglete gater ble erstattet med vakre, beplantede, brede veier og gater som Paris er så kjent for den dag i dag. Haussmann sørget også for å sette fokus på opprettelse av parker for å gi borgerne steder de kunne slappe av og samle energi, eksempelvis Parc de Montsouris. Baron Haussmann høstet mye kritikk for sin byplanlegging, nytenkning og radikale forandringer. Dette førte til at Napoleon til slutt sparket ham for å bevare sin popularitet hos folket.

Dagens Paris er en blanding av alle tidsepoker, fra katedralen Notre Dame som representerer fransk-gotisk arkitektur, til kunstmuseet Centre Pompidou som representerer den sene modernismen. Kort fortalt så finner du eksempler på romersk arkitektur, så vel som renessansen, barokken, Jugendstil, art-deco, modernismen og postmodernismen.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *