Panthéon i Paris - en severdighet du MÅ få med deg
  • Meny
  • Meny

Panthéon

I Latin Quarter ligger mesterverket, den vakre og historiske bygningen Panthéon. Bygget var originalt en kirke viet til skytshelgen St. Genevieve, men fungerer i dag som mausoleum for en rekke franske personer, deriblant filosof Jean-Jacques Rousseau og forfatter Victor Hugo. Dets arkitektur stammer fra den nyklassisistiske perioden med gulvflate designet som et gresk kors, og med en gresk-inspirert fasade med søyler og fronton.

Det var i 1744, at kong Ludvig XV lovet å erstatte det ødelagte klosteret Sainte-Genevieve, dersom han ble friskmeldt fra sin mystiske sykdom. Kongen fikk omsider tilbake helsa, og satte Jacques Germain Soufflot på jobben med å tegne den nye kirken. Byggearbeidet startet så i 1758, og ble ferdig i 1790.

Hva kan du se i Panthéon?

Pantheon Paris Frankrike bygning kjent severdighet

Har du den minste interesse for arkitektur og historie så vil du definitivt ikke angre om du legger noen timer til Panthéon. Byggets greske fasade med gigantiske søyler og inspirasjon fra Pantheon i Roma bryter perfekt med Latinerkvarterets øvrige bygningsstruktur.

Kuppelen er kjent for å ha flere likhetstrekk med St. Pauls katedral i London, og har en vidunderlig utsikt over Paris. Med selskap av en guide kan du selv nyte utsikten fra kuppelplanet. Byggets innside viser deg en videreføring av den klassiske byggestilen, kombinert med gotiske utsmykninger, søyler, malerier og buet tak. En av hovedattraksjonene er naturlig nok også krypten som huser de mange begravde, franske personlighetene. Statuer på gulvplanet signaliserer hvem som hviler under gulvet.

Offentlig transport:
Nærmeste T-banestasjon: Cardinal Lemoine

Kombiner gjerne besøket med en tur til Luxembourg-hagen. Avstanden ligger på knappe 300 meter.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *