Pont Neuf i Paris - en bro der du blir forelsket på ny
  • Meny
  • Meny
Pont Neuf Paris romantisk bro

Pont Neuf i Paris

Pont Neuf, eller «Den nye brua» på norsk, er ironisk nok navnet på den eldste bevarte brua over elven Seinen i Paris. Brua ble opprinnelig bygget i perioden 1578 til 1607, og ble navngitt den gangen den var den nyeste brua i området. Den todelte brua har en total lengde på 278 meter, og går fra bredd til bredd via Île de la Cité, som er den ene av de to naturlige øyene som ligger i Seinen i Paris.

Brua ble i sin tid tegnet av den kjente renessansearkitekten Jacques Androuet Ducerceau etter ordre fra den franske kongen Kong Henrik den tredje, og føyer seg inn i rekken av mange såkalte kortbuebruer som ble bygget i Paris på den tiden.

Romantikk i Paris

Pont Neuf Paris romantisk bro hengelas kvelden

På grunn av sin spektakulære beliggenhet ved Seinens bredd er Pont Neuf gjennom tidene blitt tillagt hovedrollen i mange romatiske settinger, både i bokform og på teaterscenen. I nyere tid også billedmessig, med Eiffeltårnet ragende i bakgrunnen.

Ønsker man å avlegge Pont Neuf en visitt, gjør man det enklest ved å ta metroen til Pont Neuf stasjon, som nesten er en severdighet i seg selv, og deretter spasere resten av veien. Av andre severdigheter i området kan nevnes La Samaritaine, som er det største kjøpesenteret i Paris, Mazarine biblioteket og La Consiergerie, det tidligere palasset og fengselet som spilte en viktig rolle under og etter den franske revolusjonen.

Her ble utallige fanger torturert og avhørt, for senere å bli fraktet rundt til utvalgte steder i Paris hvor de ble ført til giljotinen og henrettet. Eller hva med en båttur på vakre Seinen i romantiske omgivelser?

Henge opp hengelås

paris-hengelaas-pont-neuf

Du har kanskje lagt merke til det, turtelduene som erklærer sin kjærlighet på en bro i Paris ved å feste en hengelås på gjerdet med tilhørende søte ord. Frem til 2016 var det broen Pont des Arts, knappe 200 meter fra Pont Neuf, tilreisende valgte å henge låsen på.

Grunnet den høye vekten og faren for ødeleggelser på brostrukturen valgte byadministrasjonen å fjerne alle låsene og sette opp et annet gjerdesystem som i praksis nærmest gjorde det umulig å finne egnet sted å feste låsen på.

På bakgrunn av dette har nå Pont Neuf tatt over som kjærlighetsbro. I den vestre enden av broen, den delen av broen som starter på Île de la Cité, vil du finne et område med tusenvis av hengelåser. Mangler du hengelås kan du normalt sett kjøpe dette av en av selgerne på broen. Forvent å betale blodpris i størrelsesordenen 10 euro for én hengelås.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *