Saint Germain des Pres i Paris - Rystende historie med drepte munker
  • Meny
  • Meny
Saint Germain des Pres Paris kirke Frankrike

Saint Germain des Pres i Paris

Saint Germain des Pres er den eldste kirken i Paris, og ble opprinnelig bygget på 1000-tallet i forbindelse med et Benedikterkloster som ligger på stedet. Den er imidlertid blitt hyppig bygget om og utvidet flere ganger, ikke minst fordi både den og klosteret gjentatte ganger er blitt plyndret gjennom tidene, men også fordi behovet for en større kirke sakte men sikkert har vist seg gjeldende ettersom klosteret har ekspandert.

Arkeologiske undersøkelser viser også at det allerede på 500-tallet sto en basilika der hvor kirken står nå, men denne finnes det ingen synlige spor etter lenger.

På 1300-tallet ble både kirken og klosteret beskyttet av en borgmur og vollgrav, og fikk mer eller mindre lov til å stå i fred, inntil den ble konfiskert under revolusjonen i 1789. Da var deler av bygningene brukt til fengsel, og flere av disse ble revet ned og flere munker ble drept i tumultene som oppsto. Klosteret ble nedlagt, munkeordenen oppløst, og kirken ble en tid etter dette brukt blant annet til fremstilling av salpeter.

Originale våpenhus og kirketårn

Saint Germain des Pres Paris kirke Frankrike gammel eldre historisk

Kirken ble på 1800-tallet totalrenovert, og gjennomgikk en større oppussing både innvendig og utvendig. I dag er den delen av kirken som vender ut mot Boulevard Saint Germain des Pres fra 1600-tallet, mens resten stammer fra de opprinnelige byggverket fra 1000-tallet. Det originale romanske våpenhuset er også fra denne perioden.

Kirken hadde en periode også tre klokketårn, hvorav to av dem sto som et tvillingtårn, men disse ble fjernet under renoveringen på 1800-tallet, og kirken har nå bare ett klokketårn igjen. Les også mer om andre kirker og katedraler i Paris, som vakre Sainte-Chapelle og Notre Dame – kanskje Paris’ mest kjente katedral.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *