På øya Île de la Cité i Seinen ligger La Sainte-Chapelle, en kirke fra 1200-tallet særlig kjent for sin unike arkitektur og vanvittig flotte glassmalerier. Kapellet ble bygget under perioden da Ludvig IX tronet som konge i Frankrike, med hensikt i å være et kapell for det kongelige palass og for å huse hans dyrebare skatter og eiendeler.
Planleggingen av byggeprosessen startet i 1241, og den 26. april 1428 ble kapellet innviet. Kong Ludvig hadde nå et eget kapell like ved sitt palass, noe som passet hans meget troende livssyn. Flesteparten av hans skatter ble mistet under den franske revolusjonen, mens de få gjenværende skattene er å finne i den gotiske katedralen Notre-Dame.
Under den franske revolusjonen fungerte Sainte-Chapelle som administrativt kontor. Kapellet har vært ansett som nasjonalt monument siden 1862.
Sainte-Chapelle i dag
Den virkelige godbiten med å besøke kapellet er de enorme glassmaleriene, sammensatt av fargede glassbiter og sprosser av bly. Den vakre vinduskunsten anses som en av de mest omfattende samlingene av glassmalerier fra 1200-tallet. Det å være tilstede i kirken når sola skinner gjennom vinduene gir deg en nærmest religiøs følelse, som en reise i farge og lys.
Vinduene preges spesielt av dype rød- og blåfarger, som tilsammen utgjør ca 1.130 skikkelser fra Bibelen. Det hele forsterkes av stor takhøyde og det faktum at du befinner deg i et av kroneksemplene på en tidsepoke innen den fransk-gotiske arkitekturen kalt «rayonnant».
Geografisk sett gjør du lurt i å kombinere et besøk til Sainte-Chapelle med en titt på Notre Dame da begge er å finne på Île de la Cité. Passerer du Seinen og går knappe kilometeren sørover så kommer du til Luxembourghagen, som også er blant de mest populære besøksmålene i Paris.
Når bør du besøke Sainte-Chapelle?
Det kan tidvis være lange køer, men noen tidspunkter har vist seg å være mindre befolket enn andre. Generelt vil jeg jo si at du bør legge besøket til en solfylt dag for å få maksimalt ut av de fargede glassvinduene, men for øvrig gjelder disse retningslinjene:
– Morgen og kveld er som regel et bedre tidspunkt enn ettermiddagen.
– Velg mandag til torsdag fremfor fredag til søndag.
– Unngå høytider som jul, påske og andre offentlige helligdager.
Paris’ kollektivtrafikk:
Nærmeste T-bane: Cité
Skriv en kommentar