Grand Palais i Paris - samlingspunkt for utstillinger | Paristips
  • Meny
  • Meny
Grand Palais bygning utstilling Paris museum Det Store Palasset

Grand Palais – samlingspunkt for utstillinger

Grand Palais, eller Le Grand Palais som er det fulle navnet, er en enorm bygning i Paris, opprinnelig bygget i anledning verdensutstillingen som ble holdt i byen i år 1900. Da hadde byggeprosjektet allerede pågått noen år, fra 1897, men når man ser på det imponerende glasstaket som dekker Grand Palais i ettertid, er det likevel vanskelig å forstå de klarte det på så kort tid som de få årene de brukte.

Fire arkitekter

Ikke bare var prosjektet unikt i form av sin kompleksitet, det var også det første prosjektet i Paris i moderne tid som involverte fire arkitekter samtidig. Selve bygget ble oppført med en fasade i stein, og har et buet glasstak holdt oppe av en bærende jernkonstruksjon.

Grand Palais Paris Frankrike glasstak museum

Yndet utstillingslokale

Le Grand Palais er et yndet sted å holde utstillinger, og i våre tider avholdes det mellom 35 og 45 utstillinger i året. Det kan være alt fra bilutstillinger til kunstutstillinger. For de mer motebevisste arrangerer motehuset Chanel flere av sine fashionable motefremstillinger der blant annet Karl Lagerfeld var et kjent ansikt.

Av de mer kuriose fakta man finner om Le Grand Palais er at nazistene avholdt to propagandautstilliner der under okkupasjonen under andre verdenskrig, det er plassert to bikuber på toppen av bygningen som en del av et forskningsprosjekt som skal kartlegge bienes levemåte i store byer. Biene gjør det faktisk ganske bra, og det er mulig å kjøpe en helt spesiell Grand Palais-honning.

Ikke bare bygningen er stor, flagget på toppen er også et av Frankrikes største, hele fire ganger seks meter, altså 24 kvadratmeter stort. Grand Palais har også sin egen politistasjon. Les for øvrig mer om andre kulturinstitusjoner i Paris.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *