Togstasjoner i Paris - et godt alternativ til fly | Paristips
  • Meny
  • Meny

Togstasjoner i Paris – et godt alternativ til fly

Frankrike satser stort på tog, og det er lett å reise til og fra Paris med jernbane. Hurtigtoget TGV (Train à Grand Vitesse) er som regel et like bra og raskt alternativ til fly, når man skal til enkelte europeiske byer. Paris har ingen hovedbanegård, slik vi er kjent med fra blant annet Norge. I stedet brukes seks sentrale togstasjoner som knytter til seg forskjellige destinasjoner og geografiske områder.

Riktignok har Paris flere togstasjoner enn seks, men de utenom er av mindre interesse for tilreisende. Ser man de seks viktigste avmerket på et kart, får man en god indikasjon på hvor linjene går. Stasjonene ligger rett i utkanten av de innerste bydelene, og det er enkelt å komme seg videre med kollektivtransport eller drosje.

Samtlige stasjoner er tilknyttet undergrunnen. De fleste er ikke bare togstasjoner, men også arkitektoniske perler og ansett som severdigheter i seg selv. Spesielt gjelder dette Gare de Lyon og Gare de l’Est. Førstnevnte kan skilte med en av verdens mest berømte gourmet-restauranter.

Gare du Nord

Gare du Nord Paris togstasjon tog linjer

Gare du Nord er den mest trafikkerte av togstasjonene i Pariis, og server det nordlige Europa med linjer til byer som Brussels, Amsterdam og Køln. Tar du tog fra Norge, er dette stasjonen du sannsynligvis ender på. Herfra kan du også ta Eurostar-toget til London eller Brussels, samt innenlands togruter til det nordlige Frankrike. I tillegg går det egne tog til flyplassene Charles de Gaulle og Orly.

Gare de l’Est

Gare de l Est Paris Frankrike togstasjon Frankrike tog avgang

Denne stasjonen har TGV-linjer til Tyskland, Luxembourg, Sveits og det nord-østlige Frankrike. Det tyske Deutsche Bahn AG har også høyhastighetstog (ICE) herfra til for eksempel Frankfurt og Saarbrucken. Stasjonen ligger ikke så langt fra Gare du Nord.

Gare de Lyon

gare de lyon Paris togstasjon tog Frankrike

Stasjonen Gare de Lyon knytter til seg det sørlige Frankrike, Sveits, Spania og Italia. Skal man med TGV til byen med samme navn (Lyon), Bordeaux, Cannes, Marseilles og andre, er dette som regel avreisestedet. Undergrunnen har stasjon i kjelleren på togstasjonen. Er man først på Gare de Lyon, bør man ta turen innom den nevnte restauranten i andre etasje. Le Trein Bleu er verdensberømt og klassifisert som et historisk monument.

Gare d’Austerlitz

Gare d Austerlitz togstasjon tog jernbane Paris Frankrike

Stasjonen ligger i samme område som Gare de Lyon, og betjener linjer til Toulouse, Pyreneene og det sentrale Frankrike. I tillegg er det en egen linje som går til Madrid og Barcelona.

Gare Montparnasse

Gare Montparnasse togstasjon tog Paris Frankrike

Gare Montparnasse huser TGV-tog til det sør-vestlige Frankrike, for byer som Bordeaux, Tours, Rennes og Nantes. Stasjonen ble noe berømt i 1895 etter at et lokomotiv mistet bremsene sine og raste gjennom hele bygningen.

Gare Saint-Lazare

Gare Saint-Lazare Paris togstasjon tog jernbane Frankrike

Denne togstasjonen er det nest travleste i Paris, etter Gare du Nord. Togene herfra går til de vestlige og sørvestlige forstedene til Paris. Egne linjer til Normandy går også fra Gare Saint-Lazare.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *