Det franske kjøkken | Paris | Paristips
  • Meny
  • Meny

Det franske kjøkken

Restaurantverden har alltid gitt franskmennene gleden av å være ledende innen mat og drikke, ikke uten grunn, den franske befolkningen vet å dyrke måltidet.

Mens nordmenn stresser seg gjennom hverdagens middager, disker den franske konen opp med middag full av kjærlighet som hele familien deltar på. Det blir en totalt annerledes glede rundt måltidet, akkurat som italienerne gjør. De spiser ikke, de nyter. Til tross for dette har Norge satt Frankrike på plass i konkurransesammenheng, eksempelvis i Bocuse d’or 2015 som Norge vant. Dette beviser bare Norges utrolige posisjon som matnasjon.

I tradisjonen tro

kokker kjokkensjef Frankrike rangstige fransk mat kjokken

Hvordan franskmennene lager sin tradisjonsmat varierer fra region til region. Men de tukler ikke med basisen så selv om mange velger å lage varianter av rettene, er hovedråvarene og fremgangsmåten som regel den samme.

Enda et bevis på det franske kjøkkenets omfang er den norske kokkeutdannelsen i dag. I tillegg til at rettene alltid er oversatt til fransk, har eleven dessuten franske språktimer der det fokuseres på franske matuttrykk.

Innad på restaurantkjøkkenet har kokkene ulike oppgaver og yrkestitler. Chef de cuisine er selve kjøkkensjefen, mens souschef’en har det assisterende ansvaret. Saucier er personen som står for sausene, mens kokkelærlingen blir kalt for apprenti.

Av virkelige franske klassikere som du virkelig bør prøve finnes blant annet følgende:

Bouillabaisse fransk mat kjokken

Bouillabaisse – Fiskegryte basert på tomater med fisk og skalldyr

Ratatouille – Grønnsaksrett laget på aubergine, tomater, løk og squash

Biff tartar – Kvernet rått kjøtt med løk, sylteagurk, kapers og eggeplomme

Biff tartar fransk mat kjokken

Epleterte med pisket krem og hint av calvados

Etter en lengre dag blant attraksjoner som Louvre-museet og Versaillespalasset er en avslappende kveld innom et av de mange brasseriene på gateplan et must.

Anbefalte aktiviteter i Paris:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *